Türkiye eğitim sistemleri açısından uluslararası bir değerlendirme sınavı olan PISA'da 2003-2009 ortalamalarında tüm ülkeler arasında sondan 7. Fen Bilimleri alanında sondan 6. Okuma Yeterliliği alanında ise sondan 8. sırada bulunuyor.
Hemen hemen tüm yıllarda en başarılı ülkeler ise İskandinav ülkeleri, daha önce Danimarka'nın eğitim sistemini ''Danimarka Eğitim Sistemi'' başlıklı yazıda paylaşmıştık. Şimdide Yrd. Doç. Dr. Ali Eraslan'ın Finlandiya'da kendi gözlemleri ile yazdığı Finlandiya Eğitim Sistemi makalesini paylaşıyoruz.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Eraslan ''Finlandiya'nın PISA sınavlarındaki başarısı: Türkiye için alınacak dersler'' adlı makalesinin tamamını yazının sonundaki linkten PDF formatında indirebilirsiniz.
Özet - Uluslararası karşılaştırmalı çalışmalardan biri olan PISA projesinde Finli öğrencilerin matematik, fen bilimleri ve okuma becerisi konu alanlarında 2000, 2003 ve 2006 da göstermiş oldukları üstün başarı tüm dünyada özellikle bu çalışmalarda alt sıralarda yer alan diğer OECD ülkelerinde büyük dikkat çekmiştir. Bu yüzden bu çalışmanın amacı yazarın Finlandiya’daki gözlemleri ve ilgili literatürü kullanarak, Finli öğrencilerin elde ettiği bu başarının arkasındaki eğitim sisteminde öne çıkan dört ana faktörü açıklamak ve bunların farklı bir eğitim sistemi ve sosyo-ekonomik yapıya sahip Türkiye’deki durumla karşılaştırarak Finlandiya örneğinden ne gibi dersler çıkarabileceğimizi tartışmaktır. Bu dört ana faktör şu şekildedir: (1) öğretmen yetiştirme programı, (2) geleneksel okul yaşamı, (3) kültürel olarak öğretmenlik mesleğine bakış ve (4) hizmet içi öğretmen eğitimi.
Makalenin tamamını indirmek için tıklayın
5 Şubat 2013 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder