Pages

30 Ocak 2013 Çarşamba

Danimarka Eğitim Sistemi

     Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Yönetimi ve Politikası Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Aksoy'un ''İskandinav Sosyalizminin Dönüşümüne Danimarka Özelinde Bir Bakış'' adlı makalesinde Danimarka'da Eğitim Sistemi'ni anlattığı kısa bir bölüm;


       DANİMARKA’DA EĞİTİM SİSTEMİ

     Zorunlu Eğitim Öncesi Eğitim: Okul öncesi eğitimi veren dört farklı kurum vardır. Bunlar yuvalar (3 yaşına kadar) bu çağ nüfusun % 57,6’sı faydalanmaktadır. Ana okulları (3-6 yaş arası) bu çağ nüfusun % 93,6’sı faydalanmaktadır. İlköğretim öncesi sınıflar (6-7 yaş grubu) bu çağ nüfusun % 98’i faydalanmaktadır. 3 ay-14 yaş arası çocuklar için hizmet veren entegre kurumları (www.eurydice.org). Belediyelere bağlı okul öncesi eğitim tamamen ücretsizdir. Ancak özel (devletçe ekonomik olarak desteklenen) okullar paralıdır.
     
     Zorunlu Eğitim: 7 ile 16 yaşları arasında eğitim zorunludur. Zorunlu eğitim dokuz yıldır ancak Folkeskole (ilköğretim okullarına denk düşen kurumun adı) kurumlarında gönüllü bir 10. yıl sunulmaktadır. Çocuklar 7 yaşını doldurdukları yılın Ağustos ayında zorunlu eğitime başlarlar. Aileler kendi belediyeleri içinde yer alan herhangi bir okulu seçme konusunda özgürdürler. Folkeskole’da eğitim tamamen ücretsizdir(www.eurydice.org). Folkeskole’da tüm dersleri içeren bir sınav yoktur. Bitirme sınavı yalnızca bazı dersler bazında oluşturulabilir. Öğrenciler, belirlenmiş bir derste sınava katılıp katılmayacaklarına kendileri karar verirler. Bütüne yönelik bir not bulunmamaktadır. Birinci ve yedinci sınıf arasında geleneksel anlamda not verme sistemi yer almaz. Öğrenci ve anne-babalara okullar, yılda iki kez öğrencilerin ilerlemeleri hakkında bilgi vermekle yükümlüdürler. Sekiz ve onuncu sınıfta bitirme sınavı yapılabilecek dersler ile ilgili notlar verilmektedir: Danimarka dili, matematik, ingilizce, fizik/kimya, almanca, latince, fransızca, resim, tahta işçiliği, ekonomi (Utanır,2000). 

     Ortaöğretim: Genel ortaöğretim; Almengymnasiale uddannelser (Gymnasium ve HF) 16-19 yaş grubu, Erhvervsgymnasiale uddannelser (HTX ve HHX) 17-19 yaş grubu. Mesleki eğitim; Mesleki eğitim ve öğretim (EUD), Temel sosyal ve sağlık eğitimi (SOSU), Tarım, denizcilik vb. eğitimi 16-19 yaş grubu. Gymnasium Folkeskole’nin 9. ya da 10. yılından sonra alınan üç yıllık akademik olarak yönlendirilmiş bir kurstur. HF ise Folkeskole’nin 10. yılından sonra yüksek öğrenime hazırlanmak için alınan iki yıllık genel bir kurstur. HTX ve HHX adındaki daha meslek yönelimli kurslar 3 yıllıktır ve Folkeskole’nin 9. ya da 10. yılından sonra alınırlar ve kişiyi yüksek öğrenime ve iş hayatına hazırlarlar. Mesleki eğitim ve öğretim, iş başında eğitim ile bir meslek okulunda verilen genel ve mesleki eğitimi birleştirir. Temel sosyal ve sağlık eğitimi ve tarım ve denizcilik ve diğer karşılaştırılabilir eğitim türleri uzmanlaşmış okullarda verilmektedir (www.eurydice.org).

     Yüksek Öğretim: Üç üniversite (Kopenhagen, Aarhus, Odense) ve iki merkez üniversite (Roskilde, Aalborg) bir birinden farklı yüksek öğretim olanakları sunmakta ve geleneksel akademik disiplin içerisinde araştırmalar yapmaktadır. Genel üniversitelerde üç yıl süreli bir öğretim süreci oluşmuştur. Bu süreç yüksek lisans bitirme sınavı ile birlikte iki yıllık yapılanmış bir eğitimi takip eden Bakelorya derecesine yönelmektedir (Utanır,2000).


0 yorum:

Yorum Gönder