Bildiğiniz gibi Psikoloji ve özellikle PDR ile ilgili kitaplar kitap satış sınıflandırmasında ''Kişisel Gelişim'' başlığı altında satılır. ''Kişisel Gelişim'' başlığının -haklı olarak- kötü bir şöhreti de vardır. Hatta ''Kişisel gelişim kitaplarından fayda sağlayan tek insan o kitabın yazarıdır.'' gibi cümleler görmüşsünüzdür.
Bu konuda İnönü Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Baki Duy'un da haber vitrini adlı internet sitesinde yayınlanan bir yazısı var:
Kişisel gelişim kitabı alırken başlangıçta yazarın özgeçmişine bakmalıyız. Birçok kitapta ya yazarın özgeçmişi yoktur ya da yazar bu konuyla bilimsel olarak değil 'el yordamıyla' ilgilidir. Bu durumda yazılan kitap kendi içinde tutarlı gibi görünse de anlatılanlar bilimsel deney ve gözlemlere dayanmamaktadır. Çoğu bilimsellikten uzak bu kitapların özelliklerinden biri de ticari kaygı ile yazıldıkları için isimlerinin çok çarpıcı olmasıdır. "On dakikada kişi analizi", "Beş dakikada ikna sanatı", "On adımda liderlik" Yapılması istenen şeyler akıla ve bilime uymamaktadır
Buna 'Sindirella etkisi' de diyebiliriz. (Gece 24'den sonra gerçek ortaya çıkmakta). Gereksiz yere insanların hayalleriyle ve duygularıyla oynanmaktadır. Çünkü, davranış ve düşünce değişikliği kısa zamanda olmaz bu bir süreçtir. Kişisel gelişim kitabı alırken dikkat edeceğiniz diğer bir konu da anlatılan konunun sizin yapınıza, pozisyonunuza, şartlarınıza uygun olmasıdır. Örneğin herkesin lider olması gerekir mi? Lider olması gerekmiyorsa önüne büyük hedefler koyup sonradan hüsrana uğramanın ne anlamı olabilir. Başka bir örnek verirsek, her zaman karşımızdaki insanları ikna etmek için çabalayıp egomuzu tatmin mi etmeliyiz? Yoksa inandıklarımızı karşı tarafa anlatıp karşıdaki kişinin değerlendirmesine mi bırakmalıyız? Belki de, bazen ikna için uğraşmak bazen de anlatıp karşı tarafa düşünme fırsatı vermek daha doğru olabilir mi? Diğer bir deyişle kişisel gelişim kitaplarında yazılanlar matbu (klişeleşmiş) reçetelerdir halbuki insanların her biri ayrıdır yani özeldir.
Kişisel gelişim kitaplarının bir diğer yan etkisi de bu kitapları okuyanların bencilleşip sadece kendilerini yükseltmek için çaba içine girmeleridir. Bu kitapları okuyanlar sosyal projelerden de uzaklaşıyorlar. Diğer bir deyişle toplumun sorunları onların sorunu olmaktan çıkmaktadır. Kişisel gelişim kitaplarının çoğu sihirli kitaplar değillerdir. Ancak kısa süreli mutluluk verici haplar olabilir.
Kaynak: Haber Vitrini
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder