Aamir Khan'ın oynadığı ve Türkiye'de de çok beğenilen ''3 Idiots'' filmi nasıl üniversite öğrencilerine yönelik bir film ise ''Ölü Ozanlar Derneği'' filmi de aile ve öğretmenlere yönelik bir film.
Üstün Dökmen ''İletişim Çatışmaları ve Empati'' kitabında toplumları ''Çocuk-Ana Baba Davranışı Sergileyen'' ''Yetişkin Davranışı Sergileyen'' ve ''Empatik Toplumlar'' olmak üzere üç kısımda inceler. Nihai amaç Çocuk Ana-Baba tavırlı toplumlardan tüm rollerin gereğince uygulandığı Empatik Toplumlara geçebilmektir. Ölü Ozanlar Derneği filminde Welton Academy'nin (takma adıyla Hell-ton Academy) yöneticileri başlı başına ''Yetişkin Davranışı Sergileyen'' bir toplumun ferdlerini simgeler. Belli kurallar vardır ve asla dışına çıkılmaz, adeta kurallar insanlar için değil, insanlar kurallar için vardır.
Okula edebiyat öğretmeni olarak gelen John Keating (Robin Williams) ise hem Anne-Baba hem Çocuk hem de Yetişkin tavırlarını dengeli bir şekilde kullanan Empatik Toplumun bir öncüsünü simgeler. Belli kurallara uyulması gerektiğini söylerken yetişkindir, yaratıcılığıyla çocuk yanını kullanırken, çocuklara öğüt vererek de Ana-Baba yanını gösterir. ''3 Idıots'' filmiyle öğrendiğiniz ''All iz well'' (Herşey yolunda) bu kez ''Carpe Diem'' (Zamanın tadını çıkar) şeklinde karşımıza çıkıyor. Hayatınızda yer edecek mutlaka izlenmesi gereken bir film...
29 Ocak 2013 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder